Τρίτη 23 Μαΐου 2023

 ΄΄ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ΄΄

΄΄Εάλω η Πόλις΄΄……….Από την πρώτη άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους (1204) ως την άλωσή της από τους Οθωμανούς (1453)



Η εποχή που θα μελετήσουμε στο τελευταίο επεισόδιο καλύπτει την χρονική περίοδο από τα μέσα του 11ου αιώνα ως την άλωση της Πόλης. Στη Δύση, μετά το σχίσμα, έχει επικρατήσει μια έντoνα εχθρική διάθεση προς το Βυζάντιο και το χάσμα συνεχώς μεγαλώνει. Ακολουθούν οι σταυροφορίες με τις οποίες ο δυτικοευρωπαϊκός κόσμος επιχειρεί να παρουσιαστεί ως πρωταγωνιστής στον χώρο της Ανατολής. Το 1204 οι σταυροφόροι κυριεύουν την Κων/πολη και καταλύουν προσωρινά τη βυζαντινή αυτοκρατορία. Με την πρώτη πτώση του Βυζαντίου κλείνει και η κυρίως βυζαντινή περίοδος.

Η αυτοκρατορία διαμελίζεται και στον χώρο της σχηματίζονται ελληνικά και λατινικά κράτη. Ακολουθεί η ρευστή περίοδος της Λατινοκρατίας και το Βυζάντιο ξαναγίνεται ελληνικό το 1261 από την αυτοκρατορία της Νίκαιας. Όμως η παλιά μεγάλη αυτοκρατορία είναι πλέον ένα κράτος μικρό με πολύ περιορισμένα σύνορα, μικρές δυνάμεις και πολλούς, ισχυρούς εχθρούς. Η Κωνσταντινούπολη ζει ώρες αγωνίας καθώς οι Τούρκοι ξαναρχίζουν την εξάπλωσή τους, ενώ στο εσωτερικό επικρατεί διχασμός από την προσπάθεια των Παλαιολόγων να προσεγγίσουν τη Δύση με την ένωση των Εκκλησιών. Όταν το 1449 ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος έφτασε αυτοκράτορας στην αποκλεισμένη πρωτεύουσα, τίποτα πια δεν μπορούσε να σώσει ό,τι είχε απομείνει από την πρωτεύουσα. Στις 29 Μαϊου 1453 η μεσαιωνική ιστορία του Ελληνισμού τελειώνει με την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς, αφήνοντας όμως μια σημαντική παρακαταθήκη σε όλους τους τομείς στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό! Για να το ακούσετε πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου