Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS



Αποτέλεσμα εικόνας για παιδικά χωριά σοσ

Πώς λειτουργεί ένα Παιδικό Χωριό SOS; • Έχετε επισκεφτεί ένα Παιδικό Χωριό SOS;

Ένα Παιδικό Χωριό SOS αποτελείται από 15-20 σπίτια και χτίζεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Σε κάθε σπίτι ζουν μαζί έξι έως οκτώ παιδιά, αγόρια και κορίτσια διαφορετικών ηλικιών, τα οποία μεγαλώνουν σαν αδέλφια. Τα Παιδικά Χωριά SOS αναλαμβάνουν την ευθύνη των παιδιών από μικρή ηλικία, φροντίζουν για την εκπαίδευσή τους και τα καλύπτουν μέχρι την πλήρη επαγγελματική και κοινωνική τους αποκατάσταση. Μόλις τα παιδιά ολοκληρώσουν τη βασική τους εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια της μαθητείας τους σε ένα επάγγελμα ή κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ζουν στη Στέγη Νέων. Η Στέγη Νέων είναι η συνέχεια της παιδαγωγικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στο Παιδικό Χωριό SOS. •
 Την προηγούμενη εβδομάδα επισκεφτήκαμε με την οικογένειά μου το Παιδικό Χωριό Βάρης. Όπως μας ενημέρωσαν οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί, είναι το πρώτο Παιδικό Χωριό SOS που δημιουργήθηκε στη χώρα μας, σε μια έκταση 23 στρεμμάτων, που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας. Τον Μάιο του 1979, και ενώ οι οικοδομικές εργασίες στο Παιδικό Χωριό SOS δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί, ξεκίνησε η λειτουργία της πρώτης οικογένειας SOS με τρία αδέλφια, τη Μητέρα SOS και τη θεία σε ένα νοικιασμένο σπίτι στην Αμφιθέα. Λίγο αργότερα μια δεύτερη οικογένεια SOS δημιουργήθηκε σε ένα διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο. Τον Σεπτέμβριο του 1982 παραδόθηκαν τα πρώτα σπίτια και οι οικογένειες SOS μετακόμισαν εκεί, όπως και ο διευθυντής του Χωριού με τη δική του οικογένεια. Στις 18 Μαΐου του 1984 γίνονται τα επίσημα εγκαίνια της λειτουργίας του Παιδικού Χωριού SOS.
Σήμερα το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης αποτελείται από 12 σπίτια οικογενειών SOS για 72 παιδιά, το σπίτι του διευθυντή, το σπίτι των θείων, το σπίτι για τα εργαστήρια και το Κοινοτικό, όπου στεγάζονται διάφορα γραφεία, η βιβλιοθήκη, το μελετητήριο κ.λπ. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, ένα γήπεδο, η παιδική χαρά και το ανοικτό θέατρο «ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ». Στο Χωριό απασχολούνται 32 άτομα σε ημερήσια βάση (επιστημονικό, παιδαγωγικό και διοικητικό προσωπικό) και τοσύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων εκτίνεται στα 4.000 τμ.
Φύγαμε εντυπωσιασμένοι από τις σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις του Χωριού. Όμως εκείνο που μας συγκίνησε ιδιαίτερα, και που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε, είναι η φροντίδα και το ενδιαφέρον των ανθρώπων του Χωριού για τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί. Όσο για τα παιδιά οι σχέσεις τους βασίζονται στην αγάπη, την αλληλεγγύη, την κατανόηση και οι οικογένειές τους δεν υστερούν σχεδόν σε τίποτα από τις φυσικές οικογένειες.

Πηγή:  http://www.sos-villages.gr/content/mother-sos/19-o-thesmos-ths-mhteras-sos



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου